Отмениха запори върху имоти и сделки на Арабаджиеви

Пловдивският административен съд отмени наложените от НАП възбрани върху имоти на Ветко Арабаджиев и запори върху негови банкови сметки, предава plovdiv-press.bg.

Решението е окончателно. Основният аргумент на съда е, че данъчните са търсили от фирма на Арабаджиев 606 600 лв ДДС, а са забранили да се разпорежда с имоти за над 16 млн. лв.

Фирмата, чиито имоти и сметки са запорирани, е „Виктория Груп Корпорейшън“ ЕАД, която се помещава в пловдивския хотел „Марица“. По документи, Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик, но е всеизвестно, че компанията е негова.

В края на септември 2018 г.. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно за данъчни престъпления и пране на пари, а синът им Вълчо – задържан. Веднага след това НАП – Пловдив започна ревизия на фирмата за периода 1 декември 2012 – 31 август 2018 г. и от проверката стана ясно, че публичните задължения на „Виктория Груп Корпорейшън“ са в размер на 606 600 лв. главница и лихва от 39 398 лв., изчислени към 16 октомври 2018 г.

По тази причина от НАП поискаха налагане на предварителни обезпечителни мерки и на 29 октомври 2018-а публичен изпълнител издаде постановлението за налагането на възбраните и запорите, чиято стойност е 16 116 304,98 лв. Данните на възбранените имоти са заличени в съдебното решение, но е ясно, че сред тях има и хотели на Арабаджиеви. От „Виктория Груп Корпорейшън“ възразили до НАП, че наложените обезпечения са прекомерни, и предложили други имоти за възбрана – основно магазини.

Реакция от страна на данъчните не последвала и така се стигнало до делото в Административния съд в Пловдив. Така, със свое решение от 14 януари т. г., съдът отменя постановлението на НАП с мотива, че е налице „свръхобезпечение“, което „сериозно възпрепятства дейността на ревизираното лице“. Въпреки окончателното решение на съда, данъчните запазват правото си да налагат нови възбрани и запори, но този път ще бъдат длъжни да спазят принципа на съразмерност.

Дискусиите са закрити за тази страница