Откъде идва традицията на великденския заек?

Великден е най-важният празник в християнския календар. Празникът в САЩ и в голяма част от западния свят се асоциира със зайчета, шоколадови бонбони и цветя. Това не е случайно. Както боядисаните яйца в православието, така и великденският заек, се свързват с традиции от древността.

Тези символи често се смятат за наследство от езическите времена, но това е едната част от истината. Заекът се открива и като християнски символ.

Eostre (Easter означава Великден) е името на германска езическа богиня на пролетта, която е изобразявана със заек в ръце. Смята се, че ранните християни са взели този символ и ритуалите за посрещане на пролетта, като дори името на празника идва от нейното име. Образът на богинята е документиран в разказите на средновековния монах Bede the Venerable, пише Business Insider.

Доказателствата за поклонението пред Eostre са в основата на западните великденски традиции. Съвременните историци често твърдят, че повечето християнски традиции са всъщност леко променени обичаи, които са останали от езическо време.

Според History.com по всяка вероятност първите германски имигранти са донесли традицията за Великденския заек в Америка около 1700 г.

Все пак образът на заека във Великденската традиция се появява и по други поводи. В християнството заекът е символ на плодородието, а рисунка на три зайчета, символизираща Света Троица, съществува в средновековното християнско изкуство.

Символиката на яйцата също датира от много векове. В езическите времена яйцата са смятани за носители на тайнство, символизиращо подземния свят. Те са били използвани, за да правят магии. В християнството яйцето се използва като символ на началото на нов живот и на прераждането.

На Великден хората празнуват с месо, козунак, мляко и яйца, а в католическия свят и със задължителен шоколадов заек на масата.

Дискусиите са закрити за тази страница