Откриха нов вид орангутани

Учени откриха трети вид орангутани, който живее на индонезийския о-в Суматра, но популацията е толкова малка, че те вече са застрашени, съобщиха световните информационни агенции.Това е първият нов вид големи маймуни, откриван след 1929 г., когато в Конго беше идентифицирано бонобото, предеде ДАРИК.

От новооткритите орангутани, наречени Рongo tapanuliensis, съществуват не повече от 800 екземпляра. Броят им е толкова малък, а хабитатът – толкова фрагментиран, че видът е най-застрашеният от големите маймуни.

Учените са работили със скелет на възрастен мъжки екземпляр, убит в конфликт със селяните. Генетично изследване, направено от екип на университета в Цюрих, показа, че популацията се е разделила еволюционно от другите орангутани преди около 3,4 милиона години. Учените са анализирали също и поведенческите им и хабитатни различия.В изследването са участвали 37 учени от различин държави.

Урангутаните живеят по дърветата. Техните ръце са по-дълги от краката. Те живеят по-изолирано от другите големи маймуни.

 

Дискусиите са закрити за тази страница