Национална галерия (The National Gallery)

The National Gallery

Лондонската национална галерея притежаваща около 2000 картини от периода XIII – XXв с право се счита за една от най-богатите и интересни картинни галерии в света. В колекцията са представени всички школи на европейската живопис с платна практически на всички велики художници.


Лондонската национална галерия е основана през 1824г. с решението на Камарата на общините да не допуска колекцията от 38 платна на банкера Джон Ангерстей да бъде разпродадена на чужденци.


С изкупуването на картините на знаменити майстори, парламента отделил допълнителни средства на организацията на достъпна за публика галерия в дома на Ангерстей. До 1831г. колекцията се допълнила с уникални произведения на Рубенс, Тициан, Рембрант благодарение даренията на колекционерите Джорж Бомънт и Холуел Кар.


Дома на Ангерстей отеснял за съкровищата на световната живопис и през 1838г. на площад Трафалгар била открита нова сграда, в чийто зали били изложени 187 картини. През годините платната и залите се увеличавали, като за последно през 1991г. е открито новото крило „Сейнсбъри“ на галерията.  


Помогна ли Ви тази статия?
8/10 - 4 гласували
Национална галерия (The National Gallery)
8/ 10stars

 Трябва да сте влязал в профила за да оставите коментар