Осъдиха Караджич доживот

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на бившия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е неадекватна с оглед на тежестта на престъпленията, в които е обвинен Караджич.

През март 2016 г. Радован Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г.
Той бе намерен за виновен в геноцид и още девет точки от обвинението, съдържащо общо 11 точки – за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и във военни престъпления, извършени по време на войната през 90-те години. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини.
След произнасянето на присъдата 73-годишният Караджич поиска нов съдебен процес като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.
Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.
След бившия сръбски президент Слободан Милошевич Караджич е обвиняемият с най-висок ранг от всички изправени пред Международния трибунал. Той е обвинен в най-тежките възможни престъпления.
Часове преди произнасянето на окончателната присъда на Караджич за геноцид и престъпления срещу човечеството на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, в който Караджич е сравнен с Адолф Хитлер, съобщава телевизията на Република Сръбска.
На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише „Радован Караджич – геноцид, Адолф Хитлер – Холокост“.

Дискусиите са закрити за тази страница