Остров Бали отново е отворен за туристи

Директните международни полети до остров Бали бяха възобновени след двегодишно прекъсване заради пандемията. Индонезия реши да отвори курортния остров за туристите от всички държави, но въпреки това остава в сила задължителната карантина за всички влизащи в страната, предаде Асошиейтед прес.

Още през октомври властите казаха, че Бали ще приема туристи от 19 страни, отговарящи на критериите на Световната здравна организация, като например епидемичната обстановка в тях да е под контрол. Но до Бали нямаше никакви преки международни полети до вчера, когато авиокомпания „Гаруда Индонезия“ извърши първия за последните две години. Той потегли от японската столица.

От 16 февруари и Сингапурските авиолинии ще започнат да предлагат редовни полети до Денпасар в Бали, съобщи представител на въздушния превозвач.

Напълно ваксинираните туристи трябва да се карантинират за пет дни в хотел или на борда на яхти, определени за целта от министерството на туризма. Туристите, които са ваксинирани само с една ваксинна доза срещу COVID-19, трябва да се карантинират за седем дни.

Вчера Индонезия отчете 27 197 нови случая на заразяване и 38 починали. От началото на пандемията са установени общо над 4,4 милиона доказани инфекции. Новата вълна на заразата в Индонезия, която е предизвикана от варианта Омикрон, е съсредоточена основно в столицата Джакарта, но през последните дни случаите на заразяване „се увеличиха значително“ и в Ява и Бали.

Преди пандемията, през 2019 г., летището на Бали приемаше по над 200 международни полета с поне един милион пътници дневно. Островът беше затворен за международни полети, след като пандемията връхлетя четвъртата по население страна в света през 2020 г. Туризмът е основният източник на приходи за Бали, където живеят над четири милиона души, които са предимно хиндуисти, отбелязва БТА.

Дискусиите са закрити за тази страница