Оставки след случая с бити деца в бургаска детска градина

Две служителки на ОДЗ „Брезичка“, които са замесени в скандала с малтретирни деца в заведението, са подали оставка. През тази нощ в Интернет бе разпространен клип, заснет със скрита камета, на който се вижда как две от учителките удрят, скубят и обиждат подопечните им малчугани. Сред думите „следващият тъпунгер“, „лигльовци“, „като малоумен“, се чува и заплаха, че „сега ще отворя прозореца широко, да дишате въздух и утре да ви няма“. 

Първата оставка е на една от заснетите в клипа, която взима и най-дейно участие в него, Милена Иванова, майка ѝ я донесла още в 7 ч. сутринта. След педагогически съвет, такава е подадена и от една от помощник – възпитателките, която се вижда в кадър, но не взима никакво отношение. Третата замесена, Светла Петрова, е излязла в болнични. 

Община Бургас и кметът Димитър Николов са поискали писмени обяснения на всички замесени в случая, включително и от директорката Събка Недева. Най-вероятно тя ще бъде освободена от поста си.

Официално видеонаблюдение в детската градина няма монтирано, въпреки предложението от страна на Община Бургас. Педагогическият съвет е бил против, срещу него се е обявила и една от учителките, замесени в скандала, която е и синдикален лидер. 

От Община Бургас подчертаха, че ще бъдат безкомпромисни. Веселина Таралова, началник на дирекцията по образование, посочи:

“Говорих с втората колежка от екипа, г-жа Петрова, както и с помощник – възпитателката, които са там, в кадър и те са присъствали. Не се опитваха да се оправдават. Единствено, че това е станало в момент на репетиция, под емоция, но това за мен не ги оправдава ни най-малко“, обясни Таралова.

Проверка по случая започна и Районната прокуратура в Бургас. До 10 дни държавното обвинение ще излезе със становище. Вече са разпитани някои от учителките и родителите.

Дискусиите са закрити за тази страница