Остават в сила по-високите данъци за старите автомобили

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративно подоходно облагане в частта им за местните данъци и такси. Това стана с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Със 130 гласа „за“ и 46 „против“ – на БСП и ДПС, депутатите приеха отново измененията, които предвиждат по-високи данъци за старите автомобили, въвеждане на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в български курорти и отлагане на реформата за таксата върху битовите отпадъци.

Държавният глава възрази срещу по-високите данъци за старите коли, увеличените ставки за имотите на българите и новия начин за изчисляване на такса смет – според количеството, а не според данъчната оценка на имота.

Таско Ерменков призова управляващите да се вслушат в гласа на протестиращите и в аргументите на президента, броейки в милиони гласовете на изборите за Радев и ГЕРБ:

„Защо не се съобразите със съотношението 2 и 1 за президента към 1 и 2 за вас?“.

Според Цветан Цветанов от ГЕРБ не числата са важни:

„Мога да ви кажа, че от момента, когато приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“.

Депутатите останаха фиксирани в числата. Веселин Марешки от „Воля“ изчисли колко ще плаща негов колега от последния ред за автомобила си от догодина:

„45 стотинки на месец“.

От ДПС подкрепиха аргументите на президента. Ерджан Ебатин:

„Посоката може би е вярна на закона, само че да увеличаваш данъчната тежест е несправедлива политика. Обвиняваме хората за това, че са бедни“.

Патриотите обявиха, че веднага след като отхвърлят ветото, ще внесат предложение колите с газова уредба да имат по-нисък данък, а промените да не се отнасят за хибридните автомобили.

Радев оспори и промените в Закона за митниците, с които регионалните структури се преобразуват в териториални дирекции.

Това беше единадесетото поред вето на президента.

Дискусиите са закрити за тази страница