Оправдания за отпадане от училище: Не се е събудил сутринта, бил е на банкет

Най-честото оправдание за децата от цигански произход за отсъствието им от училище са от рода на: „Не се е събудил сутринта“, „Бил е на банкет вечерта“ и „Свалили са го от автобуса“, обобщи образователният министър Красимир Вълчев пред депутатите от парламентарната комисия по време на блицконтрола.

Често официалното оправдание било, че ученичката се е омъжила, допълни по-късно пред медиите Вълчев. Но реално такъв граждански акт няма сключен. Отговорът му беше във връзка с въпрос за мерките по приобщаващото образование и връщането на децата в класните стаи. Обикновено числеността им намалявала в средата на учебния ден, а понякога училища отчитали фиктивни присъствия.

Министърът дори съобщи, че са с екипа си от заместници в министерството са си поделили областите с най-много отсъстващи деца от училище, за които лично да отговарят.

Така, например, самият Вълчев се натоварил да контролира за това как върви връщането в клас на циганчетата от София-град, докато заместничката му Бистра Михайлова поела отговорността за училищата в Пловдив. Сливен останал неразпределен, въпреки че и там има проблеми, призна просветният министър.

Вълчев съобщи още намерението си да превърне в отдел към МОН прочулия се напоследък Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Въпросът бе зададен от зам.-шефа на образователната комисия доц. Милен Михов, който попита как министърът вижда бъдещето на центъра. В центъра работят четирима служители и един счетоводител, стана ясно още на заседанието, разполага с 1 млн. лв., а особена дейност не кипи, стана ясно на заседанието.

Имаме критики по ефективността на дейността му, заяви Красимир Вълчев. Той обясни, че още преди фокусът на общественото внимание да падне върху личността на държавната служителка Лиляна Ковачева, която организира циганския протест срещу Красимир Каракачанов, министърът е провел разговор с екипа на центъра. Това е станало в края на декември 2018 г., когато е изтекъл последният тригодишен програмен период, от който зависи функционирането на центъра.

Дискусиите са закрити за тази страница