ООН предложи пет имена в спора между БЮРМ и Гърция

Новинарски сайт в БЮРМ публикува пет предложения за име, които посредникът на ООН Матю Нимиц вчера е представил на масата за преговори между представители на Атина и Скопие, пише гръцкият вестник „Екатимерини“.

С посредничеството на ООН Македония и Гърция се опитват да разрешат спора за името.

Според сайта www.mkd.mk Нимиц е предложил: Република Нова Македония; Република Северна Македония, Република Горна Македония; Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

Гръцкото издание отбелязва, че Скопие е изразило възражения по време на преговорите в сряда, след като главният преговарящ е подчертал, че предложението на Нимиц е „далеч от достойно“.

Васко Наумовски заяви след срещата си с Адамантиос Василакис и Матю Нимиц, че не вижда база за напредък. Той каза пред телевизия Sitel, че „ние имаме име, това е Република Македония…никой не може да отрече съществуването на македонската нация и език“.От своя страна Нимиц изрази оптимизъм, отбелязвайки, че „процедурата се движи в правилната посока“.Той повтори след двучасова среща в Ню Йорк, че решението ще включва израза „Македония“, който е определян от някои гръцки политици като неприемлив.

Дискусиите са закрити за тази страница