Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа за хората с увреждания

Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа в защита на правата на хората с увреждания. Затова ще подкрепи три законопроекта за хората с увреждания, съобщи в Перник заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

Оказало се, че написаният от институцията на омбудсмана законопроект за личната помощ е свързан с още два, които в момента се изработват в Министерството на труда и социалната политика – Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги. Решението е взето след поредица срещи на омбудсмана с организации на хората с увреждания.

Идеята е трите законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание – на 1 октомври и да бъдат гледани като пакет. Така реформата, свързана с правата на хората с увреждания, ще бъде цялостна, а не на парче, заяви Ковачева. По думите й Законът за личната помощ решава само един, макар и много ключов въпрос, свързан с възможността на хората с увреждания да излязат навън, да имат достъп до живота.

Продължаваме да смятаме, че законопроектът за личната помощ е ключът към упражняването на всички права, посочи Ковачева. Тя уточни, че основната идея на реформата е привеждане на нашето законодателство в съответствие с Конвенцията за хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012 г. В основата на цялостната реформа е индивидуалният подход. Сега се дават пари „на калпак“, без да се отчитат специфичните нужди, подчерта Ковачева.Диана Ковачева присъства на откриването на 12-тия Републикански фестивал на хората с увреждания, който се провежда в пернишкия квартал „Църква“.

Дискусиите са закрити за тази страница