Олимпиадата чука на вратата, но ще мине под сянката на политиката

Идния петък – 4 февруари, стартират 26-и Зимни олимпийски игри. Принципно олимпийското движение е направено, за да има мир. Имало е доста силни моменти на Олимпийските игри, свързани с атлети и треньори на страни, които принципно не се понасят. Настоящата обстановка обаче съвсем ще измести фокуса от игрите, спорта и мира.

Обстановката в света

В момента светът е разклатен от конфликта между Русия – Украйна и НАТО. Освен всичко друго западните делегации обявиха бойкот на Олимпиадата в Пекин. В Китай няма да видим нито едно официално лице – президент, премиер или политик от западните страни.

За щастие не се стигна до бойкот на игрите от страна на състезатели и всички страни ще участват със свои отбори. Много от спортистите се изказаха против домакинството на Пекин, но поне за момента нито един от тях не е бойкотирал Олимпиадата. Отново обаче Русия ще бъда под флага на Руския олимпийски комитет, на Олимпиадата няма да се вее руското знаме, а химна при златен медал на руски атлет ще бъде на Международния олимпийски комитет.

Коронавирусът 

Това ще е втората Олимпиада, в която ще има тестове, маски и ковид портокол след летните игри в Токио през миналата годината. Отново ще има ежедневни тестове, а спортистите ще са на тръни до последно дали ще стартират в състезанията. Всеки отбор има поне един човек, който ще се занимава с ковид портокола. 

Спортът

Да се върнем и на спортната част от игрите. Всяка Олимпиада създават своите герои, има провали, моменти, които остават завинаги в историята и комична страна. Това ще се случи и на игрите в Пекин.

Естествено най-гледани на Зимни игри са ски алпийските дисциплини, биатлона и хокея на лед.

Очакванията за медали са насочени към биатлониста Йоханес Тингнес Бьо, София Годжа, Марко Одермат, Александър Омод Килде,Петра Влъхова и Микаела Шифрин и Лара Гут в алпийските ски. Определено обаче всеки един от тях може и да е под въпрос до последно дали ще стартира особено ако даде положителен тест за коронавирус. 

Олимпиадата ще има и своите изненадващи медалисти, както се случва често. 

Българското участие

За съжаление на Зимни олимпийски игри България не е печелила медал от 2006-а година в Торино, Италия. Тогава Евгения Раданова в шортрека завоюва сребро.

Общо 16 спортисти в шест вида спорт ще ни представят в Пекин. Най-многобройна е групата ни в биатлона с общо осем състезатели. Ще имаме трима в ски алпийските дисциплини, а в ски скоковете, сноуборда и шейните ще ни представят по един спортист.

Като цяло България няма много големи шансове за медал и ще се счита за успех и влизане във финали. Защо обаче да не видим и край на сушата  без спечелено отличие на Зимни олимпийски игри. Особено на фона на Лятната Олимпиада, в която нашите спортисти спечелиха три олимпийски титли и направиха най-силната си Олимпиада от 2004г. насам.

Ето и всички българи в Пекин:

Сноуборд

Радослав Янков

Алпийски дисциплини

Алберт Попов
Ева Вукадинова
Камен Златков

Ски-бягане

Симеон Деянов

Ски-скок

Владимир Зографски

Биатлон

Владимир Илиев
Антон Синапов
Димитър Герджиков
Благой Тодев
Милена Тодорова
Мария Здравкова
Даниела Кадева
Лора Христова

Фигурно пързаляне

Александра Фейгин

Шейни

Павел Ангелов

Дискусиите са закрити за тази страница