Окончателно: ГЕРБ и СДС отиват заедно на евроизборите

ГЕРБ и СДС се споразумяха да участват с единна листа на европейските избори през 2019 година. Това съобщи зам.-председателят на партията ГЕРБ Цветан Цветанов преди премиерът и председател на партията Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов да сложат подписите си под споразумението, предаде БГНЕС.

Нашата цел е да изпратим максимален брой от България в Европейската народна партия, заяви Цветанов и прочете предизборното споразумение:
ГЕБР и СДС се обединяват около това избраните евродепутати от общата листа да поемат категоричен ангажимент, че през целия си мандат ще бъдат част от ЕНП в Европейския парламент.
Второто решение е в листата да има двама представители на СДС, като единият от тях на шесто място.
В предизборните материали двете партии са се споразумели да присъстват символите или наименованието на ГЕРБ, СДС и ЕНП.
Обединяваме се около решението нашите избраници да работят за влизането на България в Шенген и Еврозоната, както и против Европа на две скорости и всякакви разделителни линии между държавите-членки в ЕС, прочете Цветан Цветанов предизборното споразумение.
Председателят на СДС Румен Христов съобщи, че първоначално са имали 15 имена, след което намалели до 12, тъй като трима, включително и самият той, са си направили отвод. Другите отказали се са Владимир Кисьор и Теодор Петков.
СДС заявява, че ще даде всички сили за успешно явяване на изборите, каза Румен Христов, след като положи подписа си до този на Борисов.
Александър Йорданов ще е кандидатът за евродепутат, който ще заеме шестото място в общата листа на ГЕРБ и СДС. Главният секретар на СДС Илия Лазаров ще заеме последното място в листата, допълни председателят Христов.
Ще се борим за един по-добър резултат съвместно, каза от своя страна Бойко Борисов, който определи името на Йорданов като знаково за СДС.

Ние може да гарантираме, че нашите кандидати ще работят еднакво с всички в листата и няма да допускаме номерца с преференцията, каквито имаше при предишните избори, допълни Бойко Борисов.

Дискусиите са закрити за тази страница