Ограниченията за търговия със свинско във Варненско ще продължат до края на октомври

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на Африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването. 
До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни свине, като на този етап няма данни за ново огнище. Това обаче не е повод за намаляване на контрола, защото от 9 европейски държави, в които заразата е влязла, нито една не е успяла да спре заболяването окончателно, предупреждават ветеринарните власти. 

Няма открита ваксина за Африканската чума по свинете, припомни зам.-директорът към Агенцията по храните Петя Петкова. В България засега огнището е само едно в село Тутраканци, там всички домашни прасета бяха избити, а стопаните, отглеждащи домашни прасета в задния си двор, бяха приканени да ги заколят своевременно, защото при наличие на вирус се евтаназират всички животни, но обезщетение получават само регистрираните.

Комуникацията на ветеринарите със стопаните и местните власти върви трудно, каза д-р Чобанов от агенцията.

Дискусиите са закрити за тази страница