Общината ще експериментира с промени по някои линии на градския транспорт

Считано от 1 януари 2018 г. до 30 юни 2018 г. „Център за градска мобилност“-ЕАД експериментално ще въведе някои промени в експлоатацията на основни линии от масовия градски транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
 
Промените ще бъдат въведени, както следва:
 
Автобусна линия №27 с удължен маршрут: от бул. „Рожен“ през пътен възел „Надежда“ до кръстовището с ул. „Скопие“ и бул. „Кн. Мария Луиза“, продължава по южния локал на бул. „Кн. Мария Луиза“, надясно по бул. „Ген. Николай Г. Столетов“, надясно по ул. „Подполковник Калитин“, надясно по ул. „Скопие“, по бул. „Рожен“ и по маршрута си, двупосочно.
 

Автобусна линия № 384 ще се движи по различен маршрут: от летище „София Терминал 2“, ул. „Продан Таракчиев“, бул. „Христофор Колумб“, наляво по бул. „Проф. Цветан Лазаров“, надясно по бул. „Копенхаген“, наляво по ул. „Обиколна“ и по маршрута до обръщалото в жк „Дружба 2“.
 
Автобусна линия № 184 ще се отдели от линия № 84. Линия № 84 ще остане да се движи по действащия маршрут, а линия № 184 ще бъде с маршрут: от ул. „Ген. Гурко“ по маршрута на автобусна линия № 84 до кръстовище бул. „Христофор Колумб“ – ул. „Мими Балканска“, наляво по ул. „Мими Балканска“ и бул. „Брюксел“ до летище „София Терминал 1“, обратно по бул. „Брюксел“, ул. „Мими Балканска“, ул. „Продан Таракчиев“, летище „София Терминал 2“, обратно по маршрута до кръстовище ул. „Продан Таракчиев“ – бул. „Христофор Колумб“ и наляво по бул. „Христофор Колумб“ по маршрута на автобусна линия № 84 до ул. „Ген. Гурко“.
 

Автобусни линии №№ 111 и 260 – с променен маршрут (само в посока бул. „Цар Борис III“): от спирка с код 2050 „Ул. Монтевидео“, разположена на бул. „Никола Петков“, автобусите да се движат в локалното платно на булеварда в участъка от ул. „Букет“ до изхода от локалното платно срещу ул. „Паскал Тодоров“ и по централното пътно платно по маршрутите си, като обслужващата спирка е изместената такава с код 0350 „Бул. Никола Петков“ от централното в локалното платно срещу съществуващото положение при осигурена поддръжка на промененото трасе за МГТ при есенно-зимната експлоатация;

Дискусиите са закрити за тази страница