Обществен Транспорт

Въздушен транспорт

Великобритания има добре развита и модерна транспортна инфраструктура, която предлага удобно и бързо придвижване. Факт е, че в сравнение с повечето европейски страни, транспортните разходи във Великобритания и особено в Лондон са най-високи.

Страната разполага със 449 летища, част от които предлагат не само вътрешен, но и международен транспорт. Като столица, Лондон разполага с пет главни летища – Хийтроу (Heathrow), Гатуик (Gatwick), Лутън (Luton) , Станстед (Stansted) и Лондон сити (London City), но само Хийтроу и Лондон сити са разположени в града, докато останалите са в околностите.

Железопътен транспорт

Железопътната мрежа на Кралството достига до над 16 000км и над 22 железопътни компании в страната, предлагащи железопътни услуги. Едни от най-известните компании, предлагащи железопътни услуги са – UК Railways (Британски железници) и National Rail (Метро).

Общественият железопътен транспорт в Лондон е подземен (метро – Underground) с 11 линии и DLR и надземен (железопътен – Overground). Предвид големите разстояния, метрото е най-бързият и най-лесният начин за пътуване, особено през пиковите часове. Пътуването с единични билети е скъпо. За ежедневно пътуване е изгодно да се ползва пътническа карта (Oyster card). Тя може многократно да бъде кредитирана с определена сума и да се ползва до изчерпването и без ограничение във времето или седмично/месечно/годишно предплатена. Цената зависи от зоните на пътуване, като транзитното преминаване на всяка зона също се заплаща. Цената на седмична карта варира от £ 30.40 (за 1 зона) до £ 55.60 (за 1-6 зона). Размерът на глобата, налагана на нередовен пътник е £ 40 и се актуализира периодично.

За да отворите съдържанието е нужно да влезете в профила си!
Ако нямате, влезте тук или да се регистрирате тук на сайта.
Помогна ли Ви тази статия?
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
0/5 - 0 гласовете

Коментари

   Вашият коментар