Обвиняват за корупция, подкупи и пране на пари арестуваните данъчни

Вследствие на проведената вчера съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу корупция сред служители на НАП, ще бъдет повдигнати 11 обвинения. Това е първата и най-голяма група, извършвала корупционни престъпления, неутрализирана благодарение на усилията на антимафиотите и Спецпрокуратурата, обяви нейният ръководител Иван Гешев.

Подробности за проведената акция бяха съобщени днес от директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, Иван Гешев и заместника му, както и един от наблюдаващите по делото прокурори Димитър Петров. Според събраната до момента информация, дейността на групата е стартирала през октомври 2017 г. Към момента са предприети действия 11 от членовете й да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие, а един – за ръководене на организирана престъпна група. Част от тях ще бъдат обвинени и за подкупи, а други – за пране на пари.

През вчерашния ден са извършени претърсвания на повече от 7 адреса, обиски на лица и автомобили. В хода на започнатото разследване е събран огромен обем от информация, която предстои да бъде анализирана. Участниците в групата са заемали длъжности на различни нива в една от дирекциите на ТД НАП- София, като най-високата от тях е началник сектор, който е бил и ръководител на групата. Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лв., определяни от конкретния бизнес, уточни прокурор Гешев.

Директорът на ГДБОП изрази задоволство от качествените оперативно- издирвателни действия, извършени от служителите на отдел „Корупция и изпиране на пари“ под ръководството на наблюдаващите прокурори, довели до вчерашната успешна реализация. Гл. комисар Ивайло Спиридонов посочи, че е използван целият набор от оперативни средства, за да се фиксира, как служители са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към заинтересовани лица.

Прокурор Димитър Петров уточни, че общият размер на сумите, намерени при проведените процесуално- следствени действия, е около 300 000 лв. в различни валута, включително и бижута. Организираната престъпна група е съставена основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли ролите си и са оказвали въздействие върху членовете на екипите. По думите му механизмът на получаване на парите е бил основно чрез т. нар. „контролирана покупка“, като след предварителна уговорка сред стоките е бил поставян плик с исканата сума. В някои от случаите по преценка директно са били взимани и стоки от търговските обекти. 

Дискусиите са закрити за тази страница