Няма положителна проба за коронавирус у нас

„Към този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас“, съобщиха на пресконференция на Националния оперативен щаб. 

„Пробите, които са изследвани в трите лаборатории, са отрицателни за коронавирус. За пореден път беше осъществен междулабораторен контрол. За денонощието във ВМА са приети още 11 души, които ще бъдат тестувани. Освободени са двама след изтичане на определения период на карантина”, заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Инфекциозните отделения в страната вече са пълни, особено в Източна и Централна България. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники“, допълни ген. Мутафчийски.

Заради усложнената епидемиологична обстановка заради грип тип Б, още днес от Националния кризисен щаб ще изпратят писмо до МЗ и ресорните служби, отговорни за болничното лечение, да свикат на среща директорите на областните болници. На срещата трябва да стане ясно какви са силите и средствата, които могат да бъдат отделени, ако се наложи лечение на болни от коронавирус при положение, че всички легла в инфекциозните отделения са заети.

„В Сливен има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница, а пациентите са 38 заради грипната епидемия. Същото е положението и във военната болница в града, където има 10 легла в инфекциозното отделение, но са разкрити още допълнителни легла“, допълни началникът на ВМА, цитиран от БГНЕС.

Дискусиите са закрити за тази страница