НФСБ иска по-строги наказания за нарушители на пътя

По-сурови наказания за тежки нарушения при пътнотранспортни произшествия предлагат Валери Симеонов и народните представители от НФСБ. Те са внесли в деловодството на Народното събрание промени в Наказателния кодекс.

По-строгите санкции са за случаите, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, или техни аналози, когато е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, когато лицето е избягало от местопроизшествието или е управлявало без да има необходимата правоспособност, когато е причинило смърт на пешеходна пътека. В тези случаи се предлага наказанието лишаване от свобода да бъде завишено като вместо досегашните от 3 до 15 години се предвидят от 5 до 20 години, а в особено тежки случаи лишаването от свобода вместо от 5 до 20 години да стане от 10 до 30 години, предлагат вносителите.

С предложеното изменение на чл. 343, ал.3, буква „б“ от Наказателния кодекс се цели постигането на по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деяния, при които се извършват тежки нарушения на правилата за движение по пътищата, които са животозастрашаващи и дори често се стига до отнемането на човешки живот, посочват народните представители от НФСБ. Те дават пример с млад човек от Царево – Евелин Дуков, блъснат и убит на пешеходна пътека в Приморско от злоупотребил с алкохол водач на автомобил. Случаят на Евелин е показателен, тъй като водачът в пияно състояние, който отне живота му и избяга от мястото на произшествието, няма да бъде адекватно наказан и е спорно дали ще получи ефективна присъда, коментират от НФСБ.

Дискусиите са закрити за тази страница