Нови 5 положителни проби за COVID-19, болните станаха 112

Установените случаите на коронавирусна инфекция у нас вече са 112. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР.

От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията у нас, са обработени 56 проби, от които са доказани новите 5 случаи.

„Във Варна има четирима, в Смолян трима, в Перник, Габрово и Пловдив по двама, в Плевен четирима, в Ловеч един, в Благоевград двама, в  Бургас двама и един в Лом.

„В софийските болници  – във ВМА има 14 пациенти  с доказан коронавирус и 21 силно суспектни, в „Александровска“ болница са двама, в „Пирогов“ са четирима  – там се доказа този пациент, който е преведен от „Токуда“ в тежко състояние, интубиран, другите трима са в по-леко състояние. В „Софиямед“ е един пациент с коронавирус“, уточни проф. Мутафчийски.

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан у нас, обясни проф. Мутафчийски:

„Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница  – в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент….

Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай“.

Проф. Мутафчийски обясни, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва в лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19:

„Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата“.

По данни, актуални към 6 часа тази сутрин 245 000 са случаите на Covid-19 в световен мащаб, информираха от Щаба.

„На Балкански полуостров  – в Гърция случаите наближават 500, в Северна Македония са 50, в Сърбия 103, в Хърватия 110, в Турция 359  – те обявиха вчера 168 нови случая.

В Китай 39 са само новите случаи, но в Италия вече са 41 000.

Великобритания е с 3 000 случая, Германия с 13 000, Испания18 000, Швейцария c4 000, Франция 10 000“.

Дискусиите са закрити за тази страница