Нови искри между бивши партньори – „Атака“ иска разпускане на ПГ на „Обединени патриоти“

Парламентарната група „Обединени патриоти” да бъде заличена в регистрите на Народното събрание и депутатите от ВМРО и НФСБ да бъдат обявени за независими. Писмо с такова искане изпратиха народните представители от „Атака“ до председателя на парламента Цвета Караянчева, предаде Нова ТВ.

Основание за реакцията им е изключването на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и колегите му Десислав Чуколов и Павел Шопов, както и последвалото напускане на останалите депутати от парламентарната група на Патриотите.

В мотивите си до председателя на Народното събрание те се позовават на Коалиционното споразумение между трите партии, където в чл. 16 изрично е записано името на парламентарната група. „След изваждането на „Атака“ от формацията името на парламентарната група автоматично става юридически нелегитимно и следва заличаването й в специалния регистър на парламента по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на НС“, смятат от партията на Сидеров.

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на „Атака“ вече не съществува.

„В тази насока вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание”, пишат депутатите от „Атака“.

Междувременно те настояват да бъдат спрени всякакви разпоредителни и фактически действия, последвали освобождаването на Волен Сидеров от председателското място, до решаване на казуса.

Дискусиите са закрити за тази страница