Нови двама българи с коронавирус, случаите у нас станаха шест (ДОПЪЛНЕНА 3)

Нови два случая на заразени с коронавируса COVID-19 у нас. Става въпрос за двама души от София. Мъжът и жената са семейство. Той е на 77 години, тя – на 66. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Заразените са работили на Стоков база „Илиянци“, където се продават предимно китайцки стоки и където работят много китайци. Тази версия обаче не е потвърдена, а има и друга – че синът им работи там.

„Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност, а съпругата му е постъпила днес в тежко състояние, интубирана е в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина, единствената оскъдна и засега непотвърдена информация е, че синът им е работел на „Илиянци“, съобщи от своя страна ръководителят на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР. 

На място в „Пирогов“ е директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Предприемат се действия по изолиране на дезинфекциране на клиниката, която е вътрешно отделение, в която се приети двамата.

За момента се знае, че контактните лица са били 89. „Започва процедура по тяхното изследване и карантина“, каза още Мутафчийски. 

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса“, каза още началникът на ВМА, цитиран от Нова телевизия.

„Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той.

„Към този момент държавите членки можем да разчитаме на 25 млрд. евро за програми и оборудване. Големите производители на медицинска техника в Европа, а и не само там, да бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, защото това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-належащо в болниците, съобщи още Борисов, цитиран от БНР. Преди извънредния брифинг той участва във видеоконферентна среща на Европейския съвет по повод разпространяващия се в ЕС китайски коронавирус.

“Въпрос на чест за всяка държава и нейния научен потенциал е да се намери ваксина”, каза още премиерът и пожела успех на българските усилия в тази сфера. 

„Каквото и да се прилага като мерки градският транспорт не можем да затворим…Всички държави изтъкнаха въпроса с туризма, с малките и средни предприятия, Румъния, Гърция и Северна Македония затварят училищата“, отбеляза още той. 

„България има съседи, които не са членки на ЕС, и мерките трябва да важат и за Западните Балкани. Те не може да останат изолирани, трябва да има помагаме и да сме солидарни, когато им липсва апаратура. Всеки ден здравните министри на ЕС ще провеждат такава видеовръзка“, съобщи още Борисов.  

 

Дискусиите са закрити за тази страница