Не са необходими предсрочни избори според Първанов

„Не са необходими предсрочни избори, може да се окаже вредно. Това няма как да не се отрази на образа на България, който е тягостен, наситен с мрачни цветове.“ Това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов (2002 – 2012 година). 

Според Първанов действията на опозицията са естествени, а управляващите дават лош тон в политиката с непрекъснатите скандали. По думите му сегашният кабинет има най-нисък коефициент за полезно действие.

Относно създаването на антикорупционен орган Първанов заяви, че е необходимо да се търси баланс при назначаването на ръководителя на такъв орган, така че председателят да не се използва като политическа бухалка срещу опоненти.

Относно промените, предвиждащи отпадане на давността за престъпленията, свързани с масовата приватизация, президентът заяви, че подобна идея е била лансирана още преди ГЕРБ да поемат управлението на държавата. Идеята тогава била да се отворят икономическите досиета, където според Първанов се крият истинските зависимости. Първанов беше ясен и че падането на давността на този род престъпления няма да представи страната ни добре на европейската и световната политическа сцена, защото ще останат други престъпления, за които давността ще продължи.

„Не може всеки, който се е докоснал до властта, да почне да кърпи Конституцията по груб начин, това може да създаде конституционен нихилизъм в обществото“, обясни Първанов.

Дискусиите са закрити за тази страница