Не подценявайте тиквата!

Тиквата е изключително полезна, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на британски здравен експерт.Д-р Сет Ранкин, основател на Доктърс клиник в Лондон, не пести хвалбите си за зеленчука.Тиквата е богата на фибри, благодарение на които създава по-продължително чувство за ситост, предаде ДАРИК.

„Фибрите са важни за добро здраве на храносмилателната система и редовни черва. Добрата новина е, че 100 г тиква съдържат 0,5 г фибри, за сметка на незначително количество калории.

Тиквата е с високо съдържание на калий – по-високо, отколкото в бананите, което я прави отлична за консумация след тренировки за възстановяване на електролитите.

Зеленчукът е полезен и за зрението и имунната система. Съдържащият се в него бета каротин, отговорен за характерния оранжев цвят, се преобразува от тялото във витамин А. Сто грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин, особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.Хората, които искат да отслабнат, могат да хапват тиква на воля, вместо да залъгват глада между храненията с нездравословни продукти“, казва д-р Ранкин.

Дискусиите са закрити за тази страница