На срещата на върха в София: Заев и Ципрас решават проблема с името на Македония

Ако не се случи нищо непланирано, на 17 май в София, ще се проведе среща на четири очи между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Срещата ще се проведе по време на форума ЕС – Западни Балкани, съобщава гръцкият сайт „Нюз 247“, предаде БГНЕС. По време на разговора двамата премиери ще се опитат да постигнат окончателно споразумение за разрешаване на „македонския проблем“.

„Въпреки трудностите има постигнат напредък и договореност за по-голямата част от темите от преговорите. Има големи различия относно използването на името, но Заев и Ципрас „имат открита телефонна линия“, независимо от факта, че това не е публично известно“, съобщават дипломатически източници пред портала.

Според „Нюз 247“ 11 и 12 май са особено важни за развитието на събитията. Тогава ще има нова среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзияс в Сунио, край Атина. На нея ще присъства и международният посредник Матю Нимиц. „Нимиц е категорично решен да натисне максимално за разрешаването на проблема“, пише още „Нюз 247“.

Дискусиите са закрити за тази страница