Наш лекар е в щаба за борба с COVID-19 в Америка: Притеснението ми, основно е това, че има определен брой хора, наречени асимптомни

САЩ е държавата с най-много заразени с коронавирус – над 300 000 души. Щатите бяха обвинени в „съвременно пиратство“ заради конфискувани маски, предназначени за Берлин.

„Притеснението ми, основно е това, че в момента, както в САЩ, така и в България, има определен брой хора, наречени асимптомни или малосимптомни носители, които поради това, че нямат оплаквания или оплакванията им са съвсем леки, им позволява, без да осъзнават, да разпространяват вируса“, заяви д-р Хичев пред БТВ.

Именно това усложнява борбата с вируса – здравните власти не знаят къде са заразените и накъде да насочат усилията си.

„Смятам, че да се идентифицира проблемът едва в момента, в който пациентът прекрачи прага на болницата или лекарския кабинет с оплаквания, това означава винаги да вървим след вируса, докато не знаем къде са тези асимптомни носители“, допълва лекарят. Д-р Хичев смята, че трябва да се пристъпи бързо към скрининговото тестване, което да даде по-добра картина на размера на епидемията – като в Съединените щати, така и в България.

Според д-р Хичев обаче мерките срещу коронавируса в Америка са малко закъснели и не обхващат цялата страна – много губернатори чакаха до последно да издадат заповеди за карантина. Доктор Хичев похвали българските власти за бързата реакция, но това не е достатъчно. „Мерките се взеха сравнително и бяха всеобхватни, за разлика от тези, които наблюдаваме в САЩ. В България са всеобхватни, което е добре.

Трябва да се проведе едно всеобхватно, агресивно, скринингово проучване – подчертавам всеобхватно, агресивно, колкото се може по-бързо и се идентифицират всички тези огнища на картата на страната, където има повишено разпространяване“, съветва лекарят. По думите на д-р Хичев между 50% и 65% заразяванията идват от хора без симптоми.

Дискусиите са закрити за тази страница