НАТО изпраща още войски в Афганистан

Съюзниците от НАТО се очаква да постигнат съгласие в четвъртък да увеличат с 3 000 души персонала на военните части за мисията за обучение на Алианса в Афганистан, съобщава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от „Ройтерс.

Около половината от допълнителните войски идват от Съединените щати, а другата половина от съюзниците от НАТО и страните партньори, които не са членки на НАТО, допълва Столтенберг.

„Решихме да увеличим броя на войските … за да помогнем на афганистанците да преодолеят застой“, съобщи Столтенберг на пресконференция преди среща на министрите на отбраната на алианса по-късно тази седмица.

Той подчертава, че войниците няма да имат бойни задачи, но ще бъдат част от съветващата и подпомагаща мисия, наречена „Решителна подкрепа“.

Командуващият на „Решителна подкрепа“, Джон Никълсън от САЩ и командващ на американските сили в Афганистан, призова за повече войски през февруари, заявявайки, че още няколко хиляди войници биха подпомогнали за отслабване на силите на талибаните и други ислямистки бойци.

Приносът на НАТО ще подпомогне „Решителна подкрепа“, която изгражда армията и военновъздушните сили на Афганистан, добавя Столтенберг.

Според нова стратегия, обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп, секретарят на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви през септември, че в Афганистан ще бъдат допълнително разположени повече от 3000 войници от САЩ.Официалните представители на НАТО отказват да обсъждат детайли за военните части и вероятно войските на САЩ ще бъдат разделени между мисията за обучение и ръководената от САЩ антитерористична мисия в Афганистан.

Дискусиите са закрити за тази страница