Настоящата зима е най-топлата от 1855-а година на Стария континент

Настоящата зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. По-всяка вероятност роля игаре климатичната криза която е повишила температурите, пише в интересна статия в-к „Гардиън“. Средната температура за декември, януари и февруари е била с 1,4 градуса Целзий над предишния зимен рекорд, поставен през 2015 г. – 2016 г. Регионалните климатични рекорди обикновено се подобряват с по-малко от градус.

Тази зима в Европа е била с 3,4 градуса по-топла от средното за периода от 1981 г. до 2010 г. Данните на службата на ЕС по климатичните промени „Коперник“ са от 1855 г.

Необичайно топлата зима доведе до провал в производството на ледено вино в Германия и внасянето на сняг за спортни състезания в Швеция и Русия.

Във финландската столица Хелзинки средната температура за януари и февруари е с над 6 градуса по-висока от средната за периода 1981 г. – 2010 г. Във Великобритания сериозните наводнения вероятно са набрали сила от по-високите температури, както през 2015 г.

„Макар и тази зима да беше истинско екстремно явление, вероятно тези явления са засилени от тенденцията за глобално затопляне – каза Карло Буонтемпо, директор на службата на ЕС климатичните промени „Коперник“.

Подобна топла зима е смущаваща, но не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година“. В света 2019 г. беше втората най-топла, а предишните пет и предишните десет години – най-топлите от 150 години.

Дискусиите са закрити за тази страница