Най-засегнатите страни в Европа отчитат подобрение, след като починали в Испания прехвърли 15 хиляди

Най-засегнатите от коронавируса държави в Европа отчитат забавяне на разпространението на заразата. Броят на болните се увеличава, но не толкова бързо, колкото доскоро. Броят на починалите също е все още висок, но намаляват тези в интензивните отделения, което означава, че може да се очаква спад.

В Испания е трудно да се усети, че положението се подобрява. Общият брой на смъртните случаи снощи премина 15 хиляди. Но данните на учените сочат, че дневният ръст на заразените е спаднал значително от началото на април.

„Виждаме началото на поставянето под контрол на пожара на пандемията. Данните идват като логичен резултат от благоразумието на хората, което продължаваме да окуражаваме”, смята премиерът на Испания Педро Санчес.

Въпреки обнадеждаващите данни, правителството в Испания каза, че опасността не е отминала. Лекарите в испанските болници не се нуждаят от убеждаване, след като виждат всеки ден резулата от заразата.

„Виждаме, че лечението което прилагаме в много случаи е неефективно. Това ни кара да се чувстваме безсилни. Полагаме всички услия, но състоянието на много от пациентите продължава да се влошава, докато накрая починат. Това разбира се случва и при други болести, но никога толкова масово като при тази“, обясни Кристиан Бигил, лекар в болница в Мадрид.

В цяла Испания върви обеззаразяване на улици, спирки и други обществени пространства. Ползват се дори дронове със специален разтвор. Според управляващите забраните за напускане на дома и масови прояви работят. Премиерът поиска от парламента извънредното положение да бъде удължено до 26 април.

Удължават заповедите за социална изолация и във Франция. Карантината вече беше продължена веднъж, а сега ще бъде в сила и след 15 април. Данните сочат, че все по-малко хора са в интензивните отделения, което дава надежда за по-малко фатални случаи.

От Германия също идват подобни новини. В страната заразените вече са най-малко 113 хиляди, но ръстът на новите случаи е по-малък. В провинцията с най-голямо население отчитат прогрес.

„С голяма предпазливост мога да кажа, че случаите на COVID-19 в Северен Рейн-Вестфалия показват полегата в сравнение с очевидно покачващата се доскоро крива“, каза премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

И в Германия подчертават важността на спазването на кранатината. Властите там предвиждат, че пълната отмяна на рестрикциите още не е близо.

„Понеже хората спазват правилата на повечето места, сега можем да преминем към следващата фаза на постепенно премахване на ограниченията където е възможно“, добавя Лашет.

Дискусиите са закрити за тази страница