"Най-агресивният ястреб" е най-близкият приятел на Путин: Николай Патрушев

Най-агресивният ястреб. Така западните медии наричат секретаря на Съвета за сигурност в Русия Николай Патрушев. Той е един от тримата най-приближени до президента Владимир Путин, тъй като двамата са приятели още от 70-те години на миналия век.

Именно там, през 1975 г., стартира шеметната кариера на генерала. Той започва в управлението за контраразузнаване на КГБ на СССР, като постепенно се изкачва в йерархията. След като става началник на градския отдел, Патрушев е повишен в заместник-началник на контраразузнавателното подразделение на КГБ на Ленинградска област, за да стигне до началник на Службата за борба с контрабандата и корупцията. Завършва и едногодишни курсове за усъвършенстване във Висшата школа на КГБ.

Смята се, че по време на работата си в службата се среща с Владимир Путин, който тогава е „офицер по сигурността“. Според слуховете като ръководител на отдела за борба с корупцията Патрушев е контролирал и вътрешния одит на бъдещия руски президент.

От юни 1992 г. до 1994 г. е министър на сигурността на република Карелия, която е част от Русия, както и ръководител на местната Федерална служба за контраразузнаване, позиционирана там. Благодарение на заслугите си е обявен и за почетен гражданин.

През 1994 г. е преместен в Москва, където започва работа във ФСБ. Става началник на Дирекцията за вътрешна сигурност, а от 31 май 1998 г. е шеф на Главното управление за контрол на администрацията на президента на Русия. През следващите години се превръща в постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация, заместник-председател на Федералната комисия за борба с тероризма, началник на Оперативния щаб за управление на антитерористичните операции в района на Северен Кавказ.

На 20 октомври 2003 г. е включен в Морския съвет към правителството на Русия. Три години по-късно политически коментатори го сочат като един от възможните наследници на Путин за президентския пост.

Заедно със скоростното издигане, името на Патрушев е свързано и с международни скандали. През януари 2016 г. съдията от Върховния съд на Великобритания Робърт Оуен обявява, че бившият подполоковник от ФСБ Александър Литвиненко е бил убит от бившия офицер от КГБ Андрей Луговой и неговия съдружник Дмитрий Ковтун, припомня Newlinesmag. Според Оуен смъртта на Литвиненко е била одобрена лично от ръководителя на ФСБ Николай Патрушев. Причината – Литвиненко бяга в Обединеното кралство през 2000 г., обвинявайки ФСБ, че стои зад поредицата от ужасяващи експлозии през септември 1999 г. в жилищни сгради в Москва и в още два провинциални града – загиналите са над 300, а ранените – 1000.

Официалната позиция на Путин тогава бе, че виновниците за атентатите са чеченските сепаратистки лидери.

Литвиненко обаче беше на друго мнение. Заедно с историка Юрий Фелщински публикуваха подробен разказ със сведения от вътрешен човек в книгата „Взривяване на Русия: Терор отвътре“. Копия от нея стигат и до руски читатели, но изданието е конфискувано и унищожено, твърди още изданието Newlinesmag. През 2006 г. Литвиненко е отровен в Лондон от лица, които според британските разследващи и съдебни органи работят по указания на ФСБ. Тогава Патрушев публично обяви, че служителите на ФСБ са „новото благородство“, което е натоварено със задачата да управлява Русия дори в името на саможертвата и за славата на страната. Дори за всекидневника „Комсомолская правда“ Патрушев написа специален текст за офицерите, отбелязвайки, че те трябва да бъдат номинирани за най-високите държавни награди: „Опитни войници от специалните части, техници на безшумни бомби, дисциплинирани следователи, спокойни офицери от контраразузнаването – външно те са различни, но има една важна черта, която ги обединява, и тя е, че те са хората, които искат да служат на своята родина.“

Както срещу голяма част от приближените на Путин, така и срещу самия Патрушев не липсват санкции. На 6 април 2018 г. той е включен в Списъка „Кремъл“ на САЩ, в който фигурират 17 лица и още 7 бизнесмени от Русия. Всички те – в кръга на държавния глава, изяснява Newlinesmag. През февруари 2022 г., след инвазията на Русия в Украйна, САЩ наложи нови санкции срещу Патрушев и синовете му.

За сметка на това в родината си се радва на изключителна почит. Той е генерал, притежава докторска степен по право и е „Герой на Руската федерация“.

Какво е отношението на Патрушев към Америка?

„Русия ще приключи събирането на доказателства за биологичните лаборатории и военни действия на САЩ в Украйна – обяви в края на март той. – Цивилизованият свят ще види как Щатите продължават традицията на Третия райх и провеждат нечовешки експерименти върху хора.“

Секретарят на Съвета за сигурност допълни още, че в Украйна Америка реализирала своите планове за разработка на ядрено и биологично оръжие.

„В продължение на 20 години те единствени блокират създаването на механизъм за контрол на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие и отказват проверка на съответните институции на територията на страната – каза още Николай Патрушев. – Светът трябва да обърне сериозно внимание на това. САЩ са единствената страна в историята, използвала оръжия за масово унищожение от всички видове срещу суверенна държава.“

Патрушев е сред най-приближените до Путин. През 2008 г., когато държавният глава не може да се кандидатира за трети пореден президентски мандат заради ограничението в Конституцията, слуховете сочеха, че Николай е подготвян за негов наследник. Според Newlinesmag тогава са били положени неимоверни усилия да бъде информирана руската общественост за постиженията му. Държавната телевизия дори направи едночасов документален филм за живота му, в който присъстваха съпругата му, по-големият му брат и негов съученик от гимназията. Не липсваха и кадри на Патрушев с Путин във военен хеликоптер, летящ до кризисна точка.

Според политически анализатори двамата комуникирали често заради ежеседмични заседания на Съвета за сигурност. Неслучайно Патрушев се превръща и във водещата фигура в актуализираната стратегия за сигурност на Русия, публикувана през май 2021 г. Според Newlinesmag в нея е записано, че страната може да използва „насилствени методи“ в отговор на неприятелски действия от страна на чужди държави.

Специалисти отбелязват, че влиянието на генерала върху Путин се е засилило през последните години. В интервю от 2015 г. секретарят на Съвета по сигурност обясни, че руската държава е основният антагонист на западния либерален световен ред, и предупреди, че тя няма да остави нищо извън „масата“, когато настоява за своите геополитически интереси в чужбина. Той допълни, че „формирането на многополюсен свят“ е единственият начин да се ограничи това, което възприема като либерална хегемония на Запада.

Патрушев имаше и категорична позиция за коронавируса и пандемията.

„Появата на смъртоносни болести се причинява от лабораторни експерименти с патогени“, намекна той, подчертвайки, че за ковид има конкретни виновници, които са го създали.

Източник: 168 часа

Снимка: kakprosto.ru

Дискусиите са закрити за тази страница