Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън ЕС

Все повече хотелиери по Черноморието наемат работници от други страни. До средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очаква се до началото на юли двойно да се увеличат сезонните работници от чужбина.

От няколко години туристическият бранш по Черноморието разчита на персонал, в който работниците от чужбина заемат сериозен процент.

Павлин Коцев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, главен мениджър на верига хотели: Процентите за ваканционните комплекси са в порядъка може би започват от 20, 25 процента и стигат в някои хотели до 50 % с рускоговорящи служители.

Българските кадри в туризма са с приоритет, казват работодателите, но са доволни и от сезонните работници, които пристигат от Украйна и Молдова.

Павлин Коцев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: Те идват точно в месеците, които са най-натоварени и имаме най-голяма нужда от тях.

За първа година в България са студентките Александра, Анастасия и Виктория. Работят като камериерки и са доволни, че са тук.

Александра Криворотова: Много добре ни посрещнаха тук, много добре, помагат ни във всичко.

Анастасия Мамеко: Ние пристигнахме с визи за три месеца да работим и да почиваме също.

Виктория Демчик: За първи път съм тук, но в предходни години мои приятели са работили и тази година отново дойдоха, и ни взеха със себе си.

Инспекцията по труда във Варна също отчита сериозен интерес от страна на бизнеса към сезонните работници от чужбина. И ако в предходни години са констатирани нарушения и са налагани санкции за липса на работни виза, сега работодателите са изрядни.

Иван Иванов – директор на Инспекцията по труда във Варна: Тази година работодателите, които ние сме санкционирали миналата година още от преди месец поискаха, уведомиха ни при нас, че са наели такива работници.

От Инспекцията по труда предупреждават, че санкциите за нарушителите са повече от сериозни. За работодателите те могат да стигнат до 30 000 лева. Глоби се налагат и на работещите у нас чужденци, ако нямат съответните документи.

Дискусиите са закрити за тази страница