Над 400 труса за 24 часа люлеят Филипините

Земетресение с магнитуд от 6,3 беше регистрирано на остров Самар, в центъра на Филипините, съобщи геофизичният институт на САЩ, цитиран от АФП.

Новото земетресение беше усетено ден след смъртоносния трус в северната част на архипелага. Вторият трус е бил в местността Тутубиган – на стотина километра южно от епицентъра на труса от понеделник в северната част на Филипините, който беше с магнитуд 6,1.

Броят на загиналите от него нарасна до 15, след като през нощта спасителните екипи работиха без почивка, за да достигнат до хора, затрупани под срутил се супермаркет. В отломките на търговския обект бяха открити още тела на загинали, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Говорителят на националната служба за справяне с бедствия Ед Посадас каза, че 24 души са изчезнали след труса и повечето от тях са били в супермаркета. По-голямата част от загиналите са от провинция Пампанга, най-силно засегнатият район при вчерашния трус, който предизвика прекъсване на електричеството и пукнатини по пътища и мостове.
Трусът разтърси също столицата Манила, където някои сгради се напукаха и получиха и други повреди. След труса една от сградите остана облегната на съседната постройка.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на всички правителствени агенции и други органи да предприемат всички необходими стъпки, за да помогнат на пострадалите от земетресението, каза говорителят му Салвадор Панело.
След земетресението от понеделник на остров Лусон са били регистрирани над 400 вторични труса, предаде АФП.

Дискусиите са закрити за тази страница