Над 2,25 милиона души по света са заразени с коронавирус

Над 2, 25 милиона души по света са заразени с коронавирус, около половината от тях в Европа, сочат последните данни, цитирани от Франс прес, които са събрани от показателите на отделните държави и на Световната здравна организация.

Болниците в Япония връщат все повече пациенти, докато страната се бори с разрастващата се зараза от коронавирус, а системата за спешна помощ не издържа, предаде Асошиейтед прес.

Съобщава се, че наскоро линейка, транспортираща мъж с висока температура и затруднено дишане, била отпратена от 80 болници и принудена часове наред да търси болнично заведение в центъра на Токио, което да приеме болния. Друг мъж с висока температура бил приет в влезе в болница, след като преди това парамедиците безуспешно разговаряли с 40 клиники.

Здравните власти в Швейцария установиха трайна тенденция на спад на броя на новите заразени. Повечето хора в страната спазват социална дистанция и хигиена.

Билборд с плакат гласи „Забранено е да останете на този площад“, на брега на езерото Муртен по време на извънредното състояние на огнището на коронавирусната болест (COVID-19), в Муртен, Швейцария, понеделник, 13 април 2020
Това даде възможност правителството да вземе решение за поетапно смекчаване на въведените ограничения, отбеляза днес пред швейцарския в. „Тан“ президентът Симонета Сомаруга.

Първи ще подновят дейността си фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства и магазини.

На 11 май ще отворят училищата, другите магазини и пазарите. Последни, на 8 юни, ще отворят отново врати висшите и средните учебни заведения, музеите, библиотеките и зоологическите градини.

Властите в Дания заявиха, че след Великден постепенно ще вдигат ограниченията, ако статистиката за заболелите рязко не се влоши. В сряда вече отвориха врати част от детските градини и началните училища в страната.

Общественият транспорт поднови работа във вторник. На 20 април ще заработят редица предприятия от дребния бизнес, включително фризьорските салони и автошколите, от тази дата ще работят и съдилищата. Кафетата, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени до 10 май.

Потвърдените случаи на заразяване с новия вирус в Дания вече са 7242, починалите от инфекцията са общо 346, в болници са настанени 317 пациенти, 87 от тях – в отделения за интензивни грижи. Тествани са 91 437 души. Това сочат данните на Националният институт за борба с инфекциозните заболявания в Дания.

Кралица Елизабет отмени тържествата за 94-тия си рожден ден на 21 април и помоли да няма топовни салюти в нейна чест, както повелява традицията.

Елизабет Втора посочи като аргумент, че не би било приемливо да се празнува в момент, когато кралството се бори със смъртоносната епидемия от коронавирус.

Гръцката полиция арестува 13 души, които се опитали да влязат в църква в Пирея, където снощи се е състояло богослужение в нарушение на забраната за събиране на хора заради епидемията от коронавирус, предаде ДПА.

Днес властите съобщиха, че сред тълпата от богомолци имало и крайнодесни елементи, които хвърляли камъни срещу частите за борба с безредиците.

Правителството в Атина в сътрудничество с ръководството на Гръцката православна църква реши църковните служби да бъдат извършвани при закрити врата от средата на март.

Дискусиите са закрити за тази страница