Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово

Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово. За това информираха от Българската агенция по безопасност на храните, съобщава БНТ.

Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат у нас, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете.

Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

От Асоциация на индустриалните свиневъди в България предупреждават, че ако не се спре разпространението на заразата, свинското месо може да се превърне в деликатес. Повишаването на цените е обусловено и от чудовищните размери на африканската чума по свинете в Китай и цяла Югоизточна Азия.

„Засега имаме покачване от началото на тази година, след април – май месец, 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран”, заяви Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди в България.Стопаните на големите свинекомплекси са категорични, че взетите от държавата мерки са закъснели и трябва спешно да се предприемат действия за ограничаване разпространението на заразата.

Според специалисти африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. Те предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофални икономически загуби.

 

Дискусиите са закрити за тази страница