Мутафчийски обясни защо в ромските махали е страшно и отсече: Може вече 8000 българи да са с COVID-19

В столичния кв. „Факултета” имаше струпване на болни и то на една улица. И те в момента са в „Пирогов”, в „Александровска” и 4-ма във ВМА. Това каза пред bTV шефът на ВМА проф. д-р ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Ние проследихме тези вериги и разбрахме, че там става нещо, което трябва да бъде изяснено”, поясни Мутафчийски по повод поставянето на КПП-та в квартала.

По думите му там карантината не е в такъв вид, каквато е в Банско или в Паничерево: „Тук хората могат да ходят на работа”. Ген.-майор Мутафчийски уточни, че масовото тестване в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ ще продължи. До момента има установени 20 заразени.

Излизането на толкова много хора по празниците би дало възможност заразата да се разнесе там, където не се среща. Предстоят ни много напрегнати и интересни времена. Това коментира пред bTV началникът на щаба във връзка с масовите пътувания, които предприемат българите около Великден.

„Предполагахме това още в началото, че около Великден ще имаме скок в случаите, поне така гласяха всички математически прогнози. „За съжаление, всички очаквания се сбъднаха. Миналата седмица бе изключително недисциплинирана от гледна точка на социалната изолация и мисля, че вече берем плодовете”, каза още проф. Мутафчийски.  

За масовото тестване той заяви, че в Германия се тестват около 300 хил. седмично. За около 3 години ще бъдат тествани всички в страната. 

Масовото тестване е начин за обхващане на по-големи групи, а не всеки един да бъде тестван. Обхващат се много по-големи групи, отколкото досега обхващаните.  

„Може да се окаже, че и 8000 са заразените. Не си правим илюзията, че хващаме всички заразени. Математическите модели, сочеха двама на 11 открити заразени. В последно време хващаме двама на седем. Допустимият брой заразени, които не са обхванати от здравната система, са 6-7 хил.”, посочи още той.

Дискусиите са закрити за тази страница