Мутафчийски: Има разчертан план за „разхлабване" на мерките, но не е като в Германия

В България са обмисляни варианти за поетапно преминаване към нормалния живот след пика на COVID-19, ала няма да се действа по примера на европейските страни, където вече се говори за „разхлабване“ на мерките. Простата причина за това е, че вдигането на мерките, което вече е обявено в част от държавите, никога не са били налагани у нас.

„Има разчертан план, но ще се предпазя от този вид в Германия – така нареченото „разхлабване“ на мерките. Не, не са се разхлабили мерките. Това, което е „разхлабено“ в Германия, в  България никога не е било забранявано“, посочи шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Той потвърди на няколко пъти, че план има и щабът внимателно следи тенденциите в света. Ситуацията е динамична, напомни Мутафчийски и подчерта, че част от държавите, които бяха обявили, че са се справили с епидемията, сега връщат режима, защото се оказа, че не са се справили. Той даде пример със Сингапур, където се очертава втора вълна на пандемията.

„Последните директиви на СЗО насочват за работа в условията на COVID-19“, припомни шефът на ВМА.

Именно затова редица държави възстановяват производството и бизнеса в различни сектори, които обаче у нас никога не са били забранявани, подчерта Мутафчийски. Той припомни, че освен културния сектор, ресторанти и хотели – никой друг бранш няма забрана за функциониране.

„Нашите мерки са доста либерални“, посочи Мутафчийски.

Той коментира и множеството софиянци по морето и по зимните курорти и бе категоричен, че те са напуснали неофициално столицата и спрямо тях ще се вземат мерки от правоохранителните органи, когато те тръгнат да се прибират в София.

Дискусиите са закрити за тази страница