Музей на восъчните фигури „Мадам Тюсо“ (Madame Tussauds)

Мадам Тюсо е най-голямият и известен в света музей на восъчните фигури с повече от 1000 експоната на световно известни исторически и популярни личности. Този музей има клонове в Амстердам, Лас Вегас, Хонконг и Ню Йорк.

Мари Тюсо, чието име носи музеят е родена през 1761г. в Страсбург, Франция като Анна Мария Грошолц. Майка й била домоуправителка при Д-р Филип Къртиус, който бил физик и правел восъчни модели. Именно той научил малката Анна Мария на това изкуство. Небивалия успех на първата й восъчна фигура (1777г.) на философа Волтер я отвежда в двора на кралят на Франция Луи XVI. Девойката била поканена в двореца да преподава склуптура на сестрата на владетеля-мадам Елизабет. Други известни фигури направени от нея са тези на Жан – Жак Русо и Бенджамин Франклин. По време на френската революция тя направила фигури на много от жертвите. След смъртта на Д-р Къртиус, тя наследила доста негови фигури, и започнала да пътува и да показва восъчните произведения

През 1795г. се омъжва за Франсоа Тюсо и през 1802г. се премества и установява на улица Бейкър в Лондон, където през 1835г. музей на восъчните фигури – Мадам Тюсо.

Коментари

Вашият коментар