Мощен циклон удари Фиджи, нанесе огромни щети

Над 2000 души са евакуирани, а един човек е в неизвестност, след като тропическият циклон Сарай удари Фиджи в събота сутринта, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. Нанесени са огромни материални щети.

Директорът на Националната служба за управление на бедствията Васити Соко призова местните жители и хилядите туристи във Фиджи да не бъдат безразсъдни, да прекратят почивката си и да се евакуират. Сарай удари тихоокеанската държава с проливни дъждове и разрушителни ветрове с пориви от над 150 км./ч.

Множество ниско разположени региони са наводнени, изкоренени са дървета, хиляди останаха и без дом, след като бурята разруши домовете им.

Хиляди летовници бяха блокирани на път или на връщане от Фиджи, след като полетите им бяха отменени.

В нарочно изявление правителството на Фиджи предупреди за „разрушителни ветрове и очаквани наводнения по крайбрежието“.

Националната служба за управление на бедствията съобщи, че рано сутринта в събота 1 970 души са потърсили подслон. Не се съобщава за ранени или пострадали.

Спасителите помогнаха на човек, блокиран в средата на река, която е искал да премине, бягайки от циклона; и са спасили мъж, завлечен в открито море, който все пак е бил намерен и изваден.

Изпълняващият длъжността комисар на полицията Русиате Тудраву заяви, че е крайно разочарован от факта, че някои хора са пренебрегнали предупрежденията за опасно време.

Прогнозите са циклонът да премине през Фиджи и да удари съседния остров Вити Леву, а след това и южните острови на Фиджи. Очаква се в неделя вечер бурята да порази и Кралство Тонга, което вече изпрати предупреждения до жителите и гостите си за очаквания тропически циклон.

 

Дискусиите са закрити за тази страница