Молдовски българи тръгват на пешеходен поход по стъпките на предците си

Пешеходен поход по стъпките на предците си предприеха седем българи от Молдова. Те ще изминат разстоянието от 515 километра от ямболското село Ботево до Тараклия за десет дни. Целта им е по пътя си да опознаят България, съобщава БНТ.

Учителят по биология и география Владимир Мъгла е инициатор на идеята. Неговите предци са тръгнали през 1829 г. от тогавашното село Чомлеккьой, днешно Ботево, да търсят спасение. Идеята за похода се зародила още през февруари. Като предизвикателство за духа определят седмината начинанието си. Всички в похода са с различни професии, но са обединени от каузата да намерят корените си.

Българите от Молдова не приемат като изпитание преминаването на 515 километра от България до Молдова. Те са горди, че близо два века са успели да съхранят българския език, традиции и обичаи далеч от родината на предците си.

Мечтата на голяма част от българите в Молдова е един ден да се върнат и да живеят в България.

На 8 юли българите от Молдова, тръгнали по стъпките на предците си, трябва да пристигнат в Тараклия. Надяват се тяхната инициатива да намери последователи и да стане традиция.

Дискусиите са закрити за тази страница