Модерно видеонаблюдение спасява Монтана от крадци и джигити

Ултрамодерна система за видеонаблюдение вече има Монтана. Тя далеч не се изчерпва с поставянето на камери, а е интерактивна и с нея могат да работят както от общината, така и от полицията. За играждането на системата ръководството на града си е сътрудничило активно с Мтел. Телекомуникационната компания реално е изградила системата за аналитично видеонаблюдение, която бе представена официално, въпреки че вече работи и дори има 1-2 случая на разкрити чрез нея престъпления.

Новата придобивка на Монтана, която спомага за превръщането на града в умен, бе представена от кмета на града Златко Живков, старшият директор „Корпоративни комуникации“ на Мтел Иван Иванов и началникът на местната полиция главен инспектор Илиян Филипов. Системата за видеонаблюдение ще помогне много на града да се предпази от всякакви престъпления, нарушения на обществения ред, незаконни гонки, каране с превишена скорост, разрушаване на общинско имущество, джебчийство и т.н., стана ясно от думите на Живков. Той изрази надежда, че редицата местни жители, които до момента са си позволявали да вършат каквото си искат в Монтана, вече ще се дисциплинират, както правят, когато са някъде в чужбина. Кметът е сигурен, че ефектът ще бъде налице, тъй като новата система покрива почти изцяло града, включително и всичките му 5 входно-изходни точки. По този начин никой няма да може да си позволи да открадне нещо и да избяга, да кара с превишена скорост, да руши, без да бъде засечен и заловен.

Новата умна система за аналитично видеонаблюдение на Монтана използва най-съвременните технологични постижения в тази сфера. Благодарение на което постига над 98% разпознаваемост на издирвани автомбоили, за локализирането им в райони, където имат обсег камерите. Освен това всички данни влизат веднага в централизирана система. Така общината, заедно с Мтел, направи първата крачка към превръщането на града в умен, отбеляза Иванов.

Той допълни, че като част от австрийския телеком А1, Мтел успешно използва ноу-хау от колегите от Австрия, за да навлезе с по-бързи темпове в света на дигитализацията. „Днешният повод е типичен пример за първата и най-важна крачка за изграждането на град като Монтана и превръщането му в умен град. Аналитичното видеонаблюдение е най-важната първа стъпка за тази цел. Благодаря и за съдействието на общината, която ни даде възможност да реализираме този проект“, каза още Иванов. Като допълни и че компанията е не просто мобилен оператор, а винаги се е стремила да бъде социалноотговорна, полезна за хората и институциите и този проект е само първата крачка в едно по-широко сътрудничество с община Монтана.

„Смятам, че темповете, с които се развива света в 21 век и технологиите, аналитичното видеонаблюдение е нещо много по-различно от обикновеното. Хората са свикнали да го свързват с инсталирането просто на камери. А тук става дума за цялостна система, която превръща видеокамерите в средство за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите“, каза Иванов.

По време на представянето на новата система кметът на града подчерта, че общината, която реално ще оперира с новата система, няма да се колебае да я използва и предоставя данни от нея на полицията, които са й необходими, за да се гарантира сигурността и спокойствието на града. Живков отбеляза, че разчита системата да създаде у тези граждани и гости на Монтана чувство на самоконтрол, за да могат всички в града да се чувстват спокойни. Да няма повече джебчии, които да крадат в района на железопътната, автогарата и пазара, да няма повече гонки с коли по улиците, както и по парковете и на стадиона, каквито случаи е имало. Същото се отнася и до хората, които рушат общинско имущество, като даде пример от преди 2 дни, когато шестима младежи, не роми, не криминално проявени, не от бедни семейства, са били заловени през нощта да режат чисто нова пейка в централната градина, която се реновира в момента със средствата по ОПРР. Той предупреди и телефонните измамници, които лъжат и измъкват пари от възрастните хора, че вече ще бъдат хващани благодарение на модерната система за видеонаблюдение. И отново припомни, че още преди официалния старт са налице 1-2 случая на заловени хора, престъпили закона.

„Нека всички в Монтана да разберат, че ще трябва да влизат в града и да излизат от него с допустимата скорост. Защото всяка една кола, която влиза или излиза, без значение в коя част от денонощието, без значение от коя от 5-те входно-изходни точки го правят, ще бъдат засичани. И нарушителите ще понасят съответните санкции“, предупреди Живков.

„Контролът трябва да е на ниво, санкциите – още повече. И по този начин се надяваме, че ще падне процентът на нарушения и престъпление, ще бъдат изчистени тези проблемни зони, каквито ние имаме. Аз лично се надявам, че тази система ще даде подобен резултат. И това не е репресивна система. Нормалните хора, които спазват правилата и законите, няма от какво да се притесняват“, допълни кметът.

Той отбеляза също, че новото видеонаблюдение ще бъде от полза не само на монтанчани, но и на цяла България. Като даде пример с издирваните по каквато и да било причина в страната автомобили. Ако те влязат или излязат от Монтана, веднага ще бъдат засичани и централизираната система ще има данни за тях.

 

Дискусиите са закрити за тази страница