Могерини: Западните Балкани не са буре с барут, а наш военен партньор

Държавите от Западните Балкани се превръщат за Европейския съюз в партньори по въпросите на осигуряването на безопасността, докато по-рано те бяха разглеждани единствено като огнище на нестабилност. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността Федерика Могерини след пристигането си на второто работно заседание на двудневната неформална среща на министрите на отбраната на страните от ЕС във Виена, предаде БГНЕС.

„Започнахме срещата с много важна дискусия за нашето сътрудничество в областта на сигурността със Западните Балкани. Винаги сме разглеждали Западните Балкани като зона на нестабилност, сега ние ги разглеждаме като партньори в тази област и обсъждаме заедно с НАТО как да повишим нашето сътрудничество в сигурността в региона“, каза тя.

Министрите на отбраната на държавите от ЕС ще обсъдят възможностите за разширяване на европейската програма за Постоянно структурно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, включително и с привличането на страни-партньори, добави още Могерини.

Австрия, която в момента е председател на Съвета на Европейския съюз, покани министрите на отбраната на държавите от Западните Балкани в Грац на 26 септември, за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона. Това съобщи австрийският министър на отбраната Марио Кунасек при пристигането си на второто работно заседание на двудневната неформална среща на министрите на отбраната на държавите от ЕС, която се провежда във Виена, предаде БГНЕС.

„Вчера, по инициатива на Австрия, беше обсъдена ситуацията в Западните Балкани“, каза той. „За всички е ясно, че ние трябва да изнасяме сигурност, а не да внасяме неувереност“, отбеляза Кунасек, съобщавайки, че са обсъдени конкретни мерки за укрепване на сигурността на Западните Балкани.

„Това, което ме радва е, че ние изразихме решителност да намерим собствен стратегически формат за диалог с тези държави, за да говорим с тях, а не за тях. Австрия взе решение да покани на 26 септември министрите на отбраната на тези държави в Грац, за да обсъдим по-нататъшните конкретни стъпки“, заяви австрийският министър на отбраната.

Дискусиите са закрити за тази страница