Младен Маринов разкри какви мерки предприема МВР в борбата с циганската престъпност

Обстановката в началото на 2019 година е спокойна. Коледно-Новогодишните празници също преминаха без сериозни нарушения на обществения ред и проблеми. В момента основната ни задача е да приложим новите разпоредби от Закона за МВР.

Това каза по време на заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред вътрешният министър Младен Маринов. Въпросите към него от депутатите бяха насочени главно към инцидента с пребития военен в село Войводиново. „Още от началото на конфликта в село Войводиново са предприети необходимите мерки по издирването и задържането на извършителите на престъплението. Предприети бяха всички необходими мерки, за да опазим обществения ред в селото по време на протестите и бутането на незаконните постройки. През цялото време следяхме обстановката в цялата страна, за да не допуснем напрежение и в друго населено място. Продължаваме да наблюдаваме ситуацията и да реагираме на всички сигнали за евентуално ескалиране на напрежението. При бутането на незаконните постройки нашите действия бяха насочени към подпомагане на местната власт и бяха напълно в рамките на закона“

Министърът коментира и случая, при който криминално проявен нападна на пътя с брадва курсанти от НВУ. „Инцидентът е чисто битов и никой не може да го предвиди. Факт е, че реагирахме бързо и извършителят на атаката бе задържан незабавно. Това е и като превантивна мярка за бъдещи извършители на подобни престъпления“, отговори Младен Маринов.

Той увери народните представители, че по случаите с убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния Иво Стаменов, както и избягалия затворник от Софийския затвор Радослав Колев, се работи и има напредък. За финал председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов пожела на ръководството на МВР по-малко приказки и повече практически действия.

„Гранична полиция е спазила всички закони по случая със задържането на либийския танкер „Бадр“. Пристанищните власти поискаха съдействие от нас и ние се отзовахме“, отговори на журналистически въпрос Младен Маринов, след като приключи изслушването му в комисията. „При нас няма документ, от който да е видно, че има такъв спор. „Морска администрация“ отговаря за задържането на кораба. „Морска администрация“ иска съдействие за записване на смяната на екипажа и извършването на митническа проверка. Това е, което е свършила „Гранична полиция“, категоричен бе вътрешният министър.

„Работата на МВР е да не допуска ескалация на напрежението. Смятам, че се справяме с тази си задача. С встъпването в длъжност на главния секретар на МВР съм убеден, че нещата ще се подобрят още повече, защото той ще координира действията на всички нива в полицията“, разкри Маринов.

Дискусиите са закрити за тази страница