Митрополит Николай продължава да гази закона със синя лампа

„Аудито, в което се вози главата на най-голямата епархия у нас Николай Пловдивски, продължава да има устройство, предназначено за движение на автомобили със специален режим на обзорното стъкло. Режим, какъвто колата на пловдивската митрополия няма. Това разкриха обективът от пловдивския сайт podtepeto.com. Владиката продължава да нарушава закона и очевидно на никого не му пука.

Вчера той бе докаран с представителното Ауди на епархията пред Общински съвет. Николай Пловдивски излезе с подкрепата на други духовници от автомобила и с патерици се отправи към пленарната зала, за да открие тържественото заседание, свързано със 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия. Лъскавото возило спря на метър от няколко полицаи, които за пореден път не видяха очевадното закононарушение- синята лампа на обзорното стъкло, каквато кола без специален режим не може да има.

През лятото директорът на пловдивската полиция старши-комисар Йордан Рогачев назначи проверка и обяви, че когато тя приключи ще има информация. Това той сам заяви на 9 септември. Обявени резултати до днес няма, а синята лампа си стои.

Преди това, на 20 август, от ОД на МВР отговориха, че са извършили проверка, която установила, че действително Аудито със специална синя лампа, се използва от Пловдивска Света Митрополия, но към датата на провеждането ѝ то се намирало извън територията на града. „Предстои при завръщането му да бъде направен оглед, за да се изясни дали в действителност устройството на таблото е такова, което е предназначено за движение със специален режим, както и поводът за поставянето му”, се казваше в отговор на МВР тогава.

Пак на база публикация на podtepeto от пловдивската полиция припомниха, че съгласно чл. 34, ал. 3 от Закона за движение по пътищата специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция „Национална сигурност“, главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народно събрание, Национална служба за охрана, Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на Министерството на правосъдието, Бюрото по защита при главния прокурор, служба „Военна полиция“ към министъра на отбраната, военнополицейските формирования от Българската армия, други служби на Министерството на вътрешните работи, определени от министъра на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, определени от изпълнителния директор за осъществяване на контрол, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при осъществяване на оперативно-издирвателна дейност, Националното тол управление при Агенция „Пътна инфраструктура“, определени от председателя на управителния съвет на агенцията, и структури на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени от председателя на комисията.

Очевидно проверка или не е имало, или полицията си е затворила очите.  Затвори си ги и вчера. Защото специализираната светлинна сигнализация продължава и явно ще продължи да стои на автомобила на Николай Пловдивски, а той, според самото МВР, така нарушава Закона за движение по пътищата.

Дискусиите са закрити за тази страница