Мирчев: ГЕРБ създават огромен международен скандал около сделката за ЧЕЗ

Около сделката с ЧЕЗ ГЕРБ създават огромен международен скандал. Те показаха каква е способността им да председателстват ЕС и коя е най-важната тема на председателството.

Реакциите и на Бойко Борисов, и на ГЕРБ са напълно хаотични от началото на скандала. И правителството на Чехия го хвана в поне пет тежки лъжи, заяви по Нова ТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев.

Той обясни, че в момента премиерът няма сили да продължава да лъже и поради тази причина Томислав Дончев говори по темата. Той припомни кои са лъжите на Борисов- в началото той твърдеше, че сделката е между две частни фирми, но Българската банка за развитие е държавна и е част от сделката. „Втората лъжа, е че БСП е виновна за ЕРП-тата. Първите 67% са продадени от правителството на Симеон Сакскобургготски, а вторите 33% от Бойко Борисов. След това той не бил комуникирал с чешкия премиер, но се оказа, че е комуникирал”, добави Мирчев.

Той припомни, че ЧЕЗ ни съди за 590 млн.евро, но още от 2013 г. компанията се е опитвала да разреши проблема с разговор с правителството на Борисов, за да не се стига до дело. Относно това’ кои са били кандидатите за закупуване на активите на ЧЕЗ у нас, Стоян Мирчев заяви, че премиерът е знаел още от септември 2017 година, защото службите ни са му предали два доклада за актуалното състояние на участниците в сделката. „С поведението си, ГЕРБ показват, че са срещу интересите на българския народ и го наричат ‘гадове“ и „тъмни сили“. Това е безобразие”, отсече народният представител.

Дискусиите са закрити за тази страница