Министър Ангелкова и Валери Симеонов в задочен спор във Facebook заради плажове

В задочен спор в социалната мрежа Фейсбук влязоха министърът на туризма Николина Ангелкова и вицепремиерът Валери Симеонов. Поводът – плажове по Черноморието ни.
 
В профила си във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов първо нападна министъра на туризма.Той написа днес по-рано, че тя е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така според Симеонов обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели.
 
„Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова – шефка на „Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето“, посочи той.Вицепремиерът припомни, че миналата година подал сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова – „Амфора“ и „Империал“, които според него съсипали десетки декари плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други. Симеонов смята, че „Иванова ги е присвоила с пасивното съдействие на държавните и общински органи“.Елена Иванова беше яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността ѝ предстои да бъде осребрена. Когато в Министерски съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против“, каза още вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Реакцията от страна на министър Ангелкова не закъсня и тя веднага написа своето становище по разразилия се проблем.
 
„Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра“, написа Ангелкова в отговор.
 Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните, допълни тя.
 
„Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма да разполагаме с актуални данни. Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните“, посочи още на страницата си във Фейсбук министър Николина Ангелкова.

Дискусиите са закрити за тази страница