Министерски служител арестуван в Полша, шпионирал за Русия

Полското контраразузнаване обяви, че е задържан министерски служител по обвинение, че е дал на Русия сведения за полската позиция по газопровода „Северен поток-2“, който е планиран да свърже Русия и Германия, заобикаляйки Полша, предадоха Франс прес и ТАСС.

„По информация на контраразузнаването задържаният е бил в контакт с офицери от тайните служби на Руската федерация и им е предавал сведения за важни инвестиции от гледна точка на интересите на Република Полша“, по-специално за „Северен поток-2“, заяви Станислав Жарин, прессекретар на полския министър координатор на специалните служби.

Според полски медии чиновникът е работел в министерството на енергетиката. Жарин заяви, че той работел по проекти от стратегическо значение за полските енергийни инфраструктури и по молби за европейски субсидии за диверсифициране на доставките на природен газ, които в момента до голяма степен се извършват от руската компания „Газпром“.

Мъжът бил задържан на 23 март и е в предварителния арест за три месеца. Той може да получи до 10 години затвор.

Полша е твърдо против проекта „Северен поток-2“, който е планиран да минава през Балтийско море и така да заобикаля териториите на Украйна и Полша, през които минава в момента руският природен газ. Според Варшава този проект е политически и цели да увеличи средствата за натиск на Москва над Източна Европа, отбелязва АФП.

Дискусиите са закрити за тази страница