Мей искрено: Можете да ми имате доверие за Brexit!

Тританският премиер Тереза Мей пише днес в статия във вестник „Сънди таймс“, че може да й се вярва, че ще изпълни обещанието за Brexit. Тя обаче допълва, че нещата не могат да станат без компромиси. Възможно е това да е предупреждение към британския кабинет, който е силно разделен по въпроса за митническите споразумения с ЕС, предаде Ройтерс.

Разногласията в кабинета по въпроса излязоха на показ във вторник. Тогава министърът на външните работи Борис Джонсън окачестви предложенията за митническо партньорство на Великобритания с ЕС след Brexit като „безумни“.
Решението на Мей Лондон да излезе от митническия съюз с Брюксел се превърна в един от най-проблемните въпроси в дебатите около Brexit. Той противопостави от една страна шефове на компании и проевропейски активисти, а от друга – група евроскептични депутати.

Въпросът почти блокира дискусиите за Brexit в Брюксел и политиката във Великобритания, където депутатите, подкрепящите излизането от ЕС, се изредиха да заклеймяват варианта, който, както се твърди, е предпочитан от Мей.
 „Митническото партньорство“ предвижда Великобритания да събира мита от името на ЕС, за да поддържа свободния поток на търговията със съюза.

Според „Сънди телеграф“ най-малко 28 министри от кабинета на Мей възнамеряват да блокират предложението й. Но в статията си в „Сънди таймс“ тя пише: „Можете да ми имате доверие, че ще изпълня обещанието за Brexit“.
Сред някои министри от кабинета й, се обсъжда и друго предложение, което предвижда да се разчита на технологиите на бъдещето, за да се улесни търговията след Брекзит. ЕС отхвърли и двете предложения.

В статията си Мей допълва, че тя е представила различни варианти, но подчертава, че Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС, за да може Обединеното кралство да създаде своя независима търговска политика.

Дискусиите са закрити за тази страница