Между 840 и 1000 лв. трябва да е минималната работна заплата, смятат от "Подрепа"

„Минималната заплата трябва да стане между 840 и 1000 лева в зависимост от базата на изчисление. Говорим за една сума, водим и преговори и за диференцирани заплати по сектори, но засега нямаме напредък“. Това заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ за „Денят на живо“. 

Тя разкри, че вече е започнала подготовка за стачка в столичния градския транспорт. „Имаше обещание за 10% увеличение на заплатите, но вече се разбра, че няма да се изпълни, затова във всеки един момент София може да остане без градски транспорт“, посочи икономистът.

Според нея е много странно някой да говори, че няма да имаме проблеми, ако не се договорим с руската страна. „Работещите в мините също са в стачна готовност. Заплатите им не са увеличени, няма как да разчиташ на тези хора, а да държиш парите им по-ниски отколкото инфлацията ги обезценява“, подчерта Григорова.

По нейните думи много индустрии работят с газ и няма как да го заменят с електричество. „Химическата индустрия, стъклопроизводството, ТЕЦ-овете са такива примери. В Запада има и много газифицирани печки. Ударът ще бъде толкова голям, че никой не се наема да каже каква ще е скалата на труса“, сподели тя. И допълни, че без ТЕЦ Марица няма как да има електроенергийна сигурност за България.

„На музейните работници беше обещано, че с актуализацията ще бъдат увеличени парите им. Вместо 12 млн., които бяха обещани, сега залагат 3,8 млн. лева. Това е отстъпление от поети задължения“, категорична е Григорова. И уточнява, че 10% е средният ръст на инфлацията в сравнение с миналата година.

Източник: НОВА

Дискусиите са закрити за тази страница