Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е в България да дойде газ

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев дадоха изявления след срещата си в Министерски съвет, предаде Канал3.

Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ – с нашите български приятели трябва да работим точно затова! Така завърши изказването си пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев на съвместната пресконференция с Бойко Борисов в Министерски съвет.
 
„Диалогът ни винаги минава откровено, конструктивно. Надявам се набелязахме планове за бъдещето и което, е особено важно, потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват по всички насоки“, започна руският премиер Медведев.
 
„Не с всички страни от ЕС имаме такива комисии, а това поражда съмнения, че не всеки казва всичко на всеки друг. Ние искаме да повдигнем търговското и хуманитарното сътрудничество – търговският ни оборот преди кризата беше около 5 милиарда долара, а сега е около 3 милиарда долара – очевидно това са загубени работни места, което не е добре нито за България, нито за Русия.
 
Става дума не само за сложни отношения, а това, че за съжаление, търговско-икономическите ни връзки са в доста сложно отношение. Русия остава един от основните търговски партньори на България.
 
Имаме широк кръг от възможности, надявам се да достигнем нивото преди кризата от 2011 г. Енергийното ни сътрудничество е флагманът на отношенията ни, макар че там също имахме проблеми – имам предвид ситуацията с Южен поток.
 
Ще говорим след като ни бъде дадена съответна гаранция – Европейската комисия, че в бъдеще този проект – Турски поток, няма да има никакви прегради пред него. Българските ни колеги го разбират и водят съответната работа.
 
Още един голям енергиен проект е АЕЦ Белене, говорихме за това, нашата компания Росатом има голям опит от такива проекти, които се реализират на територията на ЕС“, продължи Дмитрий Медведев, който призна, че с огромно удоволствие посещава София.
 
Нашата среща се проведе в изключително напрегнато време, което надминава Студената война. В тази ситуация един конфликт ще бъде пагубен за света. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.

По отношение на газовата сфера Борисов заяви, че с проекта „Балкан“ България иска да запази количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток.

За проекта АЕЦ Белене Борисов очаква прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор. Премиерът изрази надежда, че търгът ще бъде максимално открит и честен. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да се включат в търга.

Според Борисов централата ни е нужна, тъй като след 10-12 години ще са ни необходими допълнително количества ток и ако сега не я построим, ще трябва да купуваме ток.

Българският премиер подчерта, че ясно сме заявили, че сме в НАТО и сме в добри отношения с Русия.

„Черно море искам да е зона на туризъм, на газопроводи, на фериботи, на приятелство. Това е прекрасно море, но е тясно за военни действия“, коментира Борисов.

Дискусиите са закрити за тази страница