МВР поема цялата отговорност за непроверените пътници на летище „София“

Отговорността, за това което се случи на летището е изцяло наша, на МВР, на Гранична полиция. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка със случая на летище „София“, при който пътници не бяха преминали граничен контрол, предаде БГНЕС. Той е разговарял относно случая и с транспортния министър Ивайло Московски. Радев посочи, че проверката продължава. Има дисциплинарно производство, от което се чакат резултатите.

“Служителите, които са виновни или които имат отношение към конкретния случай са отстранени, на тяхно място са докарани други служители. Проведени са беседи с всички останали служители”, каза главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. Той бе категоричен, че няма други такива констатирани случаи. „За мен това е едно грубо нарушаване на служебната дисциплина и на инструкцията, която регламентира действията на граничните полицаи, работещи на граничните пунктове, за което естествено ще бъдат взети най-строги мерки. На тези хора им е гласувано доверие и те трябва да го оправдават, в крайна сметка за това получават пари”, заяви Кичиков.

Преди дни стана ясно, че във връзка със случая от 20 март, когато 42-ма пътници от полет от Франция са били пропуснати да влязат в страната през ГКПП Аерогара София без да бъдат проверени, по нареждане на премиера са предприети комплекс от мерки: разпоредена е вътрешна проверка, започнато е дисциплинарно производство спрямо общо 13 служители, включително и ръководителите на смяна, на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари. Те ще бъдат отстранени от работа, и на тяхно място ще работят подготвени екипи от Бургас и Варна, заяви още тогава Валентин Радев.

Въпреки забавянето на съобщението за случая по официален ред, проверките и редът на летището са засилени. Тогава бе съобщено и че по разпореждане на премиера предстои анализ на работата на граничните полицаи на летище „София“ във времето назад и е вероятно да има разместване и на други служители. Разпоредена е и проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ за изясняване на случая в пълния му обем, както и дали има данни за умишлено поведение, каквато информация към момента няма. Преди дни вътрешният министър каза, че дисциплинарната проверка ще отнеме няколко дни, за да сме докрай прецизни по отношение на обстоятелствата. На фона на активната работа и ангажимент за контрол по границите – въздушни и сухопътни, инцидентът е немарливост по отношение на изпълнението на дейностите и създадената организация за сигурността на границата.

Безкомпромисни ще сме към всяко нарушение, категоричен бе главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков тогава определи случая от 20 март като резултат от грубо нарушаване на правилата за извършване на гранични проверки и контрол от страна на служителите, които не са били на местата си. При предприетите веднага след това мерки за проверки във всички системи е изяснено, че сред пътниците не е имало лица, издирвани по какъвто и да е повод. Пропускът от страна на граничните полицаи, нарушили Инструкцията за гранична проверка, е недопустим.

Дискусиите са закрити за тази страница